• épületgépészet, generál kivitelezés
  • hőszivattyú
  • karbantartás
  • split klímaberendezések telepítése
 

Nyelvek:

  • kepvalto_51.jpg
  • kepvalto_48.jpg
  • kepvalto_47.jpg
  • kepvalto_50.jpg

Szivárgásvizsgálat

Szivárgásvizsgálat

A szivárgásvizsgálat törvényileg kötelező, amelynek segítségével meggyőződhet arról, hogy a berendezésiből kiszabaduló hűtőközeg nem lépi túl a megengedett mértéket. Ha ezt elmulasztja, az ellenőrző szervek súlyos összegeket szabhatnak ki büntetésként. Előzze meg a kellemetlenségeket, végeztesse el rendszeresen hűtés- és klímatechnikai rendszerei törvényileg kötelező szivárgásvizsgálatát!

A szivárgásvizsgálat kötelező

Magyarország az Európai Unióhoz való csatlakozása óta már nálunk is kötelezőek az ózonkárosító és üvegházhatást fokozó gázok kibocsátását korlátozó környezetvédelmi óvintézkedések. Az ezekre vonatkozó előírásokat Európai Parlament és Tanács az ózonkárosító anyagokról szóló, 2000. október 1. óta (Magyarországon az EU-csatlakozás, tehát 2004. május 1. óta) hatályos 2037/2000/EK rendelete és a fluortartalmú üvegházhatású gázokról szóló, 2007. július 4. óta hatályos 842/2006/EK rendelete (F-gáz-rendelet) tartalmazza. A rendeletek betartását Magyarországon a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság végzi helyszíni és távellenőrzések formájában. Az előírások elmulasztását 80000 forinttól 5000000 forintig terjedő bírsággal sújtják, a berendezések hűtőközeg-tartalmának megfelelő mértékben.

A vizsgálandó berendezések

A szivárgásvizsgálat a hűtés- és klímatechnikai berendezéseket, például klímát, hőszivattyút, folyadékhűtőt, sokkolót, hűtőházat, hűtőbútort vagy hűtőkamrát üzemeltetők, illetve az eszközök tulajdonosai számára kötelező. A vizsgálatra akkor van szüksége, amennyiben a berendezés helyhez kötött, F-gázzal működik, és hűtőközeg-tartalma meghaladja az 5t Co egyenértéket.

Gondoskodjon berendezései szabályos üzemeltetéséről!

Amennyiben szeretne eleget tenni a törvényi szabályozásnak, és el szeretné kerülni a későbbi, nagyobb meghibásodásokat, illetve a komoly bírságot, végeztesse el berendezési szivárgásvizsgálatát

Bejelentési kötelezettség

A szivárgásvizsgálati procedúra első lépése a bejelentés. A klíma- vagy hűtőberendezés üzemeltetőjének regisztrálnia kell az a Hatóság online adatbázisában a tulajdonost, a telephelyet, ahol a berendezés található, illetve magát a berendezést is. Ez az ön feladata, de ha szeretné, mi segítünk már ebben is, bátran fordulhat hozzánk.

Ki végezhet szivárgásvizsgálatot.

A szivárgásvizsgálatot kizárólag érvényes kék kártyás szerelő a tevékenység végzésére jogosult vállalkozás képviseletében teheti meg, különben nem tudja azt rögzíteni a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál.